Jeszcze całkiem niedawno do pakowania śniadania gospodynie domowe wykorzystywały papier. Czymś normalnym było, że każdy miał nim owinięte śniadanie, a później taki papier się wyrzucało. Tak samo wykorzystywało się taki papier również do pieczenia, wykładając nim blachę przed wylaniem ciasta. To sprawiało, że nic nam nie przywierało od spodu, a więc po ostygnięciu placek można było spokojnie przełożyć do innej blachy, zmieniając papier na świeży, co także ułatwiało jego późniejsze krojenie na kawałki. Teraz jak się okazuje, chociaż nadal przy pieczeniu korzysta się z papieru, to jednak do pakowania śniadania stosuje się inne produkty, jak chociażby folie spożywcze. Co takiego mają one w sobie, że po latach królowania papieru, ostatecznie go wyparły?

Wygoda

Przede wszystkim warto tutaj zaznaczyć, że korzystanie z takiej folii spożywczej, jest bardzo wygodne.

To dlatego, że spokojnie możemy ją oderwać w takiej ilości, w jakiej potrzebujemy. Takie odrywanie nie będzie stanowiło żadnego problemu, tym bardziej, że do opakowania z taką folią zazwyczaj przyczepiony jest plastikowy pasek zakończony ząbkami, dzięki czemu bez najmniejszego trudu można dany kawałek folii po prostu odciąć. Co więcej, owijanie taką folią jest niezwykle łatwe, a ponieważ bez problemów dopasowuje się ona do kształtu zapakowywanego jedzenia, to mamy pewność, że w każdym miejscu będzie idealnie do niego przylegała, dzięki czemu świeże powietrze nie będzie miało do niego dostępu. To oznacza, że nasze jedzenie nie będzie wysychało, a więc nawet po kilku godzinach od przygotowania i zapakowania będzie smakowało i wyglądało tak, jakbyśmy dopiero co je przyrządzili.

Co jeszcze jest ważne?

Jeśli pakowaliśmy swoje śniadanie w papier śniadaniowy, to dobrze wiemy, że co chwilę się on odwijał, że nie dolegał tak idealnie do kanapki. Tutaj jest inaczej.

Nie dość, że folia do kanapek dolega, to jeszcze skleja się sama ze sobą, a więc jeśli oderwiemy odpowiednio duży kawałek, tak aby dwa końce folii nachodziły na siebie, to możemy być pewni, że nic się nie będzie rozklejało i przez długie godziny taka folia idealnie będzie się trzymała na swoim miejscu. To nie tylko chroni nasze jedzenie przed dopływem świeżego powietrza, ale również daje nam gwarancję, że nic się z nim nie stanie, a więc nie musimy się obawiać, że kanapka nam się otworzy i wszystko co się w niej znajduje wypadnie na zewnątrz, brudząc wszystko dookoła. Co więcej, jeśli włożymy taką kanapkę, albo jakiekolwiek inne jedzenie owinięte w papier do lodówki, to możemy być pewni, że ten papier namoknie i nie będzie wyglądać apetycznie. Za to zapakowane w folii spokojnie w tej lodówce będzie mogło być przez dłuższy czas i nic złego się z nim nie będzie działo. Do tego jeszcze folia świetnie będzie zapobiegała przechodzeniu zapachów z lodówki na jedzenie, które będzie nią zabezpieczone. Warto zobaczyć jak sprawdza się taka folia i przekonać się, czy również dla nas nie będzie ona lepsza niż papier śniadaniowy.

Może wówczas chętniej będziemy zjadać drugie śniadanie?.

Written by

Melania